VARDAGSHJÄLTAR HOS 4 GOOD

För några veckor sedan var jag inbjuden på 4 Goods kväll på China Teatern, kvällens tema var Pay it Forward! Där dom samlat härliga föreläsare, alla vardagshjältar, var och en för sig.

Först ut bland föreläsarna var
Martha Ehlin – som räddar liv

4good
För några år sedan fick Martha Ehlin veta att hon hade ” en endorciiiiiin cancertumör”, det var precis så läkaren sa, hon minns det så väl! Sedan fortsatte läkaren: “för att avlägsna hela tumörmassan behöver vi transplantera magsäck, lever, bukspottkörtel, tolvfingertarm och tunntarm. Martha visste inte vad hon skulle välja eller tänka, transplantation, organdonation eller skulle hon försöka hålla cancern i schack?! Hon valde transplantation och nio månader senare stod hon där, på väntelistan! Att stå på väntelistan förklarar Martha var som en levande mardröm, varje dag blir du sämre, du vet inte när och om telefonen ringer samtidigt som kroppen inte blir friskare. Hon skulle dessutom ha 5 organ! Men så en dag ringde telefonen, den där kvinnorösten som sa: nu har dina organ kommit, tankarna bara snurrade, mina organ? Vart kan jag hämta dom!?
Operationen var omfattande och komplikationer tillstötte, hon blev kvar på intensivvårdsavdelningen i fyra månader, fyra månader av en kamp mellan liv och död.

Martha har efter den här händelsen tillsammans med en kompis som också fått organ, startat organisationen MOD – MER ORGANDONATION och på deras Hemsida kan ni läsa mer om hur man går tillväga om man vill donera sina organ och historien bakom allting.

DANIEL MENDOZA – SPRIDER GOOD NEWS

4good 1
Daniel vet vad ondska är!

Daniel föddes i Uruguay och bara fem år gammal bestämde sig hans far att dom skulle fly till Paraguay, allt hände över en natt, dom lämnade kvar hem, ägodelar, marker, djur, vänner och släktingar. Han har hört en del rykten om varför hans far flydde men kommer aldrig att få reda på sanningen. Dom flydde runt till olika länder under många år tills dom en natt landande i Sverige och fördes med bussar till flyktingförläggningen i Moheda i Småland.

Daniels pappa misshandlade både hans mor och han själv, han kommer ihåg allt som hänt, men en händelse var när han var sex år och hans far tryckte en kudde mot hans ansikte så han höll på kvävas. Under många många år levde Daniel under hot och våld. När Daniel var 3-4 år gammal lovade han sig själv, sin mor och sin far att när han var 20 år skulle han göra slut på honom (sin far). Daniels och hans mor kom så småningom ifrån hans pappa och kunde börja leva på egen hand, han kunde börja göra saker som han aldrig tidigare kunnat göra i sitt liv. Han tappade kontakten med sin far under många år, men så en dag när han var 17 år ville hans far att han skulle komma hem till honom och fika. Daniels pappa berättade då att han skulle ta sitt liv och det enda Daniel sa till sin far var: “som vuxen måste du välja din egen väg” vilket han idag inte ångrar att han sa. Hans far tog sitt liv tre dagar senare. Daniel hade hatat sin far så mycket som det går att hata en människa och hade svurit på att slå ihjäl honom, men nu hade han, bara 47 år gammal, tagit sitt eget liv!

Daniel är idag en mångsysslare men bland annat ger han ut magasinet Good News Magazine – ett magasin som bara fokuserar på positiva nyheter och inspirerande berättelser från världens alla hörn.

Hela Daniels historia kan ni läsa om Här

Efter två “jobbiga” men intressanta föreläsare var det dags för en bensträckare, lite mingel, rosé och chokladbitar…

4good 2

Efter pausen var det dags för nästa föreläsare

Paul Svensson – matmissionären

4good 3

Han har hittat sitt kall i livet, nämligen att matmissionera!

Hans passion för råvaror och kvalitet lyser igenom och sprider sig överallt. Han blev tilldelad årets måltidsprofil 2013 av Livsmedelsverket för sitt engagemang sin generositet och sin glädje och för att ha delat med sig sin stora kunskap för gedigen matlagning. Paul brinner för vår skolmat och är ofta ute på skolor och förskolor och berättar för barn vad bra mat är. Han är känd från tv serier som Kockkampen och nu senast Historieätarna. Han är idag också kreativ ledare för restaurangen på Fotografiska. Han föredrar kvalitet före kvantitet.
Han berättade under kvällen sin väg till framgång, han har nämligen aldrig gått någon skolutbildning för att bli kock….

Till sist var det dags för

Malin Sävstam – The Survivor!

4good 4
Hur går man vidare i livet när man drabbats av en katastrof?

Malin förlorade sin man och två av sina barn i Tsunamin 2004. För nästan tio år sedan lämnade hon Sverige med sin familj och med sig hade hon även sin bästa väninna och hennes familj. Nu skulle dom resa till Paradiset i två veckor och slippa det mörka och kalla Sverige. Två dagar fick dom, sen kom vågen, och ni vet ju vad som hände…. Vågen som tog det hon tidigare kallade för livet, dom var tio personer som lämnade Sverige men bara fyra stycken som kom hem igen! Som ett led i sorgeprocessen skrev Malin dagbok, som ett år efter katastrofen gavs ut som bok:
“När livet stannade”. Malin kunde så småningom gå vidare i livet med hjälp av vänner, sin son och professionella hjälpare under de svarta åren efteråt. Så småningom hittade hon kärleken igen och det kan man läsa om i hennes senaste bok: 
“Kärleken är starkare än döden” 

Malin försöker idag leva efter två knep som fungerar för henne
1. Korta tidsperspektivet
Drar det så nära näsan det går, förr levde hon 4-5 månader fram i tiden, nu är hon här och nu, men det betyder inte att hon inte planerar i framtiden, men hon lever inte i framtiden, hon lever just nu.

2. Hon försöker leva sitt liv med öppen handflata
Det betyder att hon inte vet vad som kommer hända henne i framtiden, det enda hon vet är att ingenting är för evigt, allt kommer förändras. Saker hon har i sitt liv nu kommer hon att förlora, det låter deppigt, men så är det! Men det kommer också nytt, som kärleken! För henne råkade det bli en annan vuxen person, för någon annan kanske det är något annat nytt som kommer in i livet. Malin arbetade tidigare som reklambyråchef men har slutat som det och idag ägnar hon all sin tid åt att sprida budskapet om vad livet egentligen handlar om.

Får ni möjlighet att gå och lyssna på Malin – gör det!

Efter många intryck och känslomässiga stunder var det slut för den här gången.

4good 6

Nästa event som 4 Good anordnar är den 22 september på Rival – EAT LOVE LIVE

Let your soul sing and your body laugh med föreläsare som Pamela Andersson, Thomas Järvheden, Mrs Murphy och Mat Tina.

Vill ni bli medlem kan ni bli det Här och det kostar ingenting!

Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

3 tankar om “PAY IT FORWARD!”

  1. Oh så intressant det lät, alltihop. Men förstår att det var lärorikt, roligt men tungt….
    Kram Jess

  2. Oj, det lät tungt, men samtidigt jätteintressant. Får ofta mycket energi av att lyssna på föreläsningar.

    Kram Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *