acne_640X150aa (2)

Akne, något mer än bara en finne på näsan! Det är många som skrivit till mig och vill att jag skall skriva om Akne, jag och mina barn har aldrig varit drabbade av akne och därför har det blivit att jag inte skrivit om det utan när jag skrivit om hudvård som sådan så har det då handlat om den hud som jag själv har, normal till yttorr. Men jag kan förstå alla personer som på något sätt har problem med akne att det inte alltid är så lätt att veta vad man skall göra. Det finns tre olika typer av  akne, lindrig akne, måttligt svår akne och svår akne. Dessa olika typer behandlas på olika sätt och har olika symtom. Jag skall på bästa sätt försöka förklara skillnaden och vad för behandlingar som kan hjälpa. Om vi börjar med lindrig akne.

Lindrig akne 

akne

Den syns som små röda upphöjda utslag som ofta ömmar, eller som varblåsor. Den läker för det mesta utan att lämna ärr och kräver inte läkarvård då den kan behandlas med receptfria läkemedel.
Det är viktigt att tvätta sig morgon och kväll med mild tvål eller en ansiktstvätt för fet och finnig hy. Feta krämer och oljor bör undvikas då de riskerar att täppa till talgkörtlarnas öppningar.

Måttligt svår acne

akne 1

Måttligt svår akne, är mer inflammatorisk än akne och består av röda knottror (papler) och varfyllda knottror (pustler).

Papel orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm.

Pustel orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytlig avgränsad varbildning i huden. Den kännetecknas av en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom.

Var tredje tonåring får så stora besvär att de kan behöva behandlas med receptbelagda läkemedel. Vid måttligt svår akne är det därför viktigt att man uppsöker läkare för att få rätt typ av behandling.

Man ska aldrig klämma, skära eller sticka i bölderna då det kan förvärra inflammationen.

Svår acne

akne 2

Djup inflammatorisk akne kan växa och kollapsa vilket leder till bildning av cystor. Vid cystbildning kan hudvävnaden skadas och när huden sedan läker saknas en del av vävnaden, vilket leder till ett permanent ärr i huden. Det är anledning till att man ska vara mycket försiktig med att klämma eller pilla på finnar. Som tur är finns det mycket att göra för att bli av med acnen.

Mot svår akne kan det behövas långtidsbehandling

Akneärr kan behandlas med laser eller slipning, vilket man dock inte bör göra förrän aknen har varit utläkt i minst 1 år, eftersom många ärrförändringar självläker.

Några tips på vägen:

 • Tvätta inte huden för mycket
 • Rengör med mild tvål eller en ansiktstvätt för fet hy
 • Undvik mat med högt glykemiskt index (GI)
 • Undvik stress
 • Sluta röka
 • Ät frukt och grönt
 • Drick inte för mycket kaffe

Jag är ingen läkare på nåt sätt men för att underlätta för Er som vill veta mer om akne så har jag hittat en sida på nätet som jag kan hänvisa till 121doc, en privatklinik på nätet som skriver om problemen.
Ge inte upp men se till att ni får rätt behandling på professionell väg!

Hoppas ni fått lite hjälp på vägen….

Kram
Helen

Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

4 tankar om “Akne”

 1. mitt tips ang akne är att sluta dricka mjölk, ev sluta med alla komjölksprodukter!
  Och för fin hy, starta varje morgon med att dricka en pressad citron med rumsvarmt vatten! Och världens bästa nattkräm, bra mot torr hud, oren hud, rynkor och kanske även akne: Kokosolja!!! 🙂

 2. Hej!
  Mina barn har börjat få sina första finnar, jag pratar inte problemhy nu utan enstaka finnar. De är 10 respektive 12 år så det är kanske daga att utöka rengöringsrutinen. Vilka produkter kan SU tipsa om? Behöver de någon fuktkräm?
  Tack för en fin blogg med mycket inspiration!

  1. Hej Linda!
   Jag tycker du skall gå till ett Spa eller någon klinik där dom säljer Exuviance, dom har jättebra rengöring och fuktkräm för dom problemen.
   Lycka till!
   Kram
   Helen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *