Jul jul strålande jul… nu är adventstider här och då får man baka lussebullar, jag vet att inte alla är förtjusta i lussebullar och saffran, men jag tycker väldigt mycket om båda delarna. Däremot vill jag inte ha russin i mina lussebullar, bakar jag lussebullar med russin får det bara sitta två russin ovanpå så jag kan ta bort dom, men däremot så vill jag gärna ha russin och mandel i glöggen, ja, jag är lite konstig :-). I söndags skulle min stora skatt komma och hjälpa mig med lite saker i köket, vi skulle byta diskmaskin för att den hade gått sönder, en kul utgift nu i juletider, not!! Och sen skulle vi byta kakel bakom diskbänken och då hade jag fått order om att baka lussebullar, och dom skulle vara saftiga… haha! Sagt och gjort, 07:30 på söndagsmorgonen ringde klockan och jag klev upp för att börja baka lussebullar. Den här gången blev det just bullar, inga katter, och dom fyllde jag med mandelmassa och vitchoklad, dom blev supergoda och mycket uppskattade, dom var inte torra heller :-). Så vill ni baka goda lussebullar, saftiga och härliga, fyllda med mandelmassa och vitchoklad, då ska ni baka dom här. Jag blandande ihop några recept jag hade sen tidigare och det blev så här till slut..

Lussebullar med mandelmassa och vitchoklad

50 g jäst (1 paket) för söta degar
150 g rumsvarmt smör
1 g saffran (2 påsar)
1 tsk salt
1 dl socker
0,5 dl sirap
1 förp Lätt kesella
5 dl mjölk
vetemjöl ca 13 del)

Till fyllningen
mandelmassa (mellanstor förpackning)
vitchoklad ca 100 g

Smula jästen i matberedaren, koka upp mjölken till 37 grader och häll över jästen så den löser sig.
Ta lite av sockret och all saffran i en mortel och krossa ihop den. Häll ner saffran, socker, sirap, kesella och smöret och rör om, häll på mjöl till du får en jämn smet som nästan fastnar på fingret, den får inte bli för hård.

Låt degen jäsa under en bakduk i ca 40 min.

Riv mandelmassan i ett rivjärn och dela den vita chokladen i mindre bitar, blanda ihop.

Dela degen i bitar, platta ut dom små degbitarna, ca 0,5 cm tjock och 10 cm i diamter, lägg i en klick med fyllningen, vik sen över degen över fyllningen så bullen blir stängd, vänd upp och ned på den så själva “öppningen” på bullen (som ni vikt ihop) kommer neråt på plåten, kom ihåg smörpapper på plåten.
Låt jäsa ca 35 min.

Pensla bullarna med lite ägg och grädda i 225 min 5-7 minuter.

När det är dags att äta bullarna smälter ni lite smör och rullar bullarna i strösocker.

Frys ner bullarna som dom är och pensla på smör och strösocker när ni tar upp dom för att fika.

Ät och njut utav att julen snart är här 🙂

Kram

 

Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

0 tankar om “Lussebullar med mandelmassa och vitchoklad”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *