Baka egna semlor

Eftersom jag är barnsligt förtjust i semlor så kände jag att det var dags att baka semlor själv.
Varje år jag bakar semlor brukar jag prova olika recept.
Förra året provade jag Roy Fares recept på semlor som var helt magiska, men som tog lite tid att baka.
I år har jag istället gjort det lite enklare och bakat mina semlor i långpanna.

Dom blev OTROLIGT goda, och sen väldigt lätt när man bakade dom i långpannan.

Eftersom dom blev så goda och att dom var så lätta att baka så tänkte jag ge er receptet 🙂

Semlor i långpanna

50 g jäst
100 g smör
1 tsk malen kardemumma
½ tsk salt
1,25 dl socker
2 ägg
5 dl mjölk (röd mjölk, 3%)
10 – 12 dl vetemjöl ( ni känner när det är bra)

Börja med att smula ner jästen i bakmaskinen.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, kardemumma o ägg.
Det ska bli fingervarmt, 37 grader.
Häll sen blandningen över jästen och rör om i bakmaskinen till jästen löst sig.
Tillsätt sen salt, socker och mjölet.
Se till att det inte blir för mycket mjöl för då blir semlorna torra. Gör ett prov med fingret och låt degen “nästan” fastna på fingret.
Tillsätt hellre mer mjöl när ni bakar ut degen sen.

Låt maskinen stå och röra om degen i ca 10 minuter.

Låt stå och jäsa under bakduk ca 30 min.

När degen jäst klart, lägg degen på ett bakbord och baka ihop den till en jämn och len deg.

Lägg bakplåtspapper på en plåt (med kanter) och lägg ner degen och kavla ut så den täcker plåten. Dela sen in degen i fyrkanter, som då bildar semlorna.
Jag fick 16 semlor på min plåt.


Låt jäsa i ca 30 min.

Grädda semlorna i 225 grader i ca 25 min ( ni känner er egen ugn, gör stickprov, grädda dom inte för mycket)
Är inte semlorna klara och börjar få för mycket färg, lägg på en folie.

Färdiggräddade semlor

Låt semlorna svalna under bakduk.

Om ni vill kan ni göra er mandelmassa helt själv, jag gjorde min mandelmassa delvis själv.
Mandelmassa (köpt)
Bröd från semlorna
Mjölk
Grädde

Fyll sen semlorna med mandelmassa

När det är klart kan ni vispa lite grädde och göra klart dom semlor du vill äta på engång. Dom andra fryser du ner och gör iordning när du vill äta dom.

Behöver jag säga att dom var gooooda!!

Nu ska jag ta och offra mig på en semla 🙂

Kram

Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

4 tankar om “Nu har jag bakat egna semlor!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *