Melodifestivalen är Sveriges största musiktävling och en chans för nya och rutinerade artister och band att visa upp sig med nya låtar. Det är också en chans för stylister att ta ut svängarna och skapa en scenklädsel som framhäver artisternas personligheter samtidigt som den kompletterar låtens budskap. 

(Källa: Unsplash.)
 

Att styla för framträdanden skiljer sig mycket från att styla för en fest eller annan offentlig tillställning. Kläderna ska lyfta fram artistens stil, men som stylist får man chansen att vara mycket mer kreativ och man kan verkligen ta ut svängarna. 
 

Men det finns bra och mindre bra sätt att göra det på. Tittar man på kläderna som har varit med i Melodifestivalen på senare år är de ofta ganska subtila och artisterna använder mer ofta än sällan kläder som faktiskt går att bära utanför scenen. Utomlands är det annorlunda och det blir extra tydligt när man tittar på den stora Eurovision Song Contest som hålls varje år. Genom åren har vi sett fantastiska scenkostymer och klänningar, men vi har också fått se kreationer som har fått en att undra hur personerna bakom kläderna tänkte.  

Det är alltid kul att titta tillbaka på vad som har varit, i alla fall så här års. Det är en dryg månad kvar tills John Lundvik ska representera Sverige i tävlingen i Tel Aviv. Bäst eurovision 2019 odds har de holländska och ryska bidragen. John har tredje bäst odds med låten ”Too late for love”. Han valde att hålla sin klädsel enkel med en svart t-shirt och svarta kostymbyxor, vilket var chict och passade bidraget.  

Här kommer några roliga och inspirerande utstyrslar från olika bidrag i Eurovision:

I upplagan från 1967 bar Sandi Shaw en rosa minidress i klassisk rak stil när hon vann med ”Like a puppet on a string”. 2017 bar Frankrikes Alma Maquet en modernare version av samma klänning med paljetter och fiskfjällsmönster. Att flörta med 60-talets miniklänningar är alltid ett vinnande koncept och kanske hade fransyskans stylist tittat i arkivet för att göra en hyllning.

Malena Ernmans vita klänning, som designades av Camilla Thulin, kommer också alltid att ha en plats bland de vackraste klänningarna. 

Det finns massvis med bra exempel på scenkläder som verkligen passade bidragen och som var vackra att se på. Men det finns också bidrag där man verkligen undrar vad stylisterna tänkte, och då är finska Lordi inte värst! 

Två klädval som var tveksama var Jedwards kostymer från 2011 och 2012. Tvillingarna ställde upp för Irland med två trallvänliga låtar men klädvalet var oförståeligt. Första gången de var med bar de röda paljettkavajer med enorma plattor på axlarna som fick dem att se ut som något från Transformersfilmerna. 2012 hade axelvaddarna försvunnit och de bara silvriga dräkter som fick dem att se ut som moderna versioner av Plåtmannen från Trollkarlen från Oz. 


(“IMG_9868” (CC BY 2.0) av Bengt Nyman.)

Det här var några av de bästa och värsta scenkläder från Eurovision Song Contest. Tävlingen är en bra inspirationskälla för såväl artister som stylister.
Inte minst är det underhållande att titta på och givetvis hejar jag på John när det i dags den 16 maj!Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *