Saffran – en krydda av guld!
Jag vet inte hur många utav er som håller med mig.
Men för mig är saffran en magisk krydda som både sätter färg och smak på både bakverk och matlagning.
Saffran kommer från pistillmärken i saffranskrokusen och är den dyrbaraste av alla kryddor.
Det behövs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att få ut 1 kg torkad saffran
Visste ni förresten att 95% av världens saffran produceras i Iran?
I juletider är saffran en av dom kryddor som används mest med tanke på alla härliga lussebröd som vi bakar.
Håller ni med mig om att saffran är en god krydda?

Jag har bakat en hel del saffransbullar och kakor, men idag tänkte jag bjuda på en fiskgryta med saffran. Ni har fått en liknande tidigare. Men jag tänkte att det kan vara bra med en påminnelse och dessutom kan det vara trevligt att bjuda på en fiskgryta när ni bjuder hem vänner på adventsfirande eller någon annan trevlig tillställning nu innan jul.

Fiskgryta med saffran

250 g Lax
250 g Torsk
1 förp havre grädde (imat)
1 hackad färsk chili
2 morötter
1 Palsternacka
Örtsalt
2 pkt saffran
1,5 msk hummerfond
Purjolök

Fräs grönsakerna och chili i en stekpanna i olja


Flytta sen över grönsakerna till en kastrull
Häll i hummerfonden och havregrädden
Låt koka upp


Häll sen i saffran och fisken och låt småkoka ca 15 min, eller till fisken är klar.


Servera med ett gott bröd.

Hoppas det smakar 🙂

Kram

Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *